an online Instagram web viewer
Tajuk : Bukan Meroyan tapi Nak Kongsi Cerita.

Buat teman2 yg msg kata 'Wah! Ko sekarang tak pandang event2 running kat Msia dah, dah over the sea je'
Haaaa.. ni nak cerita sikit. my oversea running event has been for Bromo Marathon only.. since 2014.. now baru nak survey2 venue lain for 2018.

2014 - 1st time participated in 10K πŸ… and I fell in love with Bromo 😍
2015 - Registered for 10K but DNS - had to work.. hangus RM600 flight + race fee 😭
2016 - Registered for HM but DNS - had to work.. hangus RM700 flight + race fee 😭
2017 - Ran HM πŸ…πŸƒπŸ»β€β™€οΈπŸ’¨.. I'm a happy bunny!

Then, ada pulak yang kata "Banyak duit boleh la nak run Bromo" πŸ˜’.. Haaa part ni I nak berleter marah sikit.. Korang tau tak the race fee is actually amat lah murah dari event2 kat Malaysia ni? Just pay a little extra for the experience, the view and meeting new friends from all over the world.

I've spent less than RM1K for ALL which includes return flight, accom, transport and food.. and shopping sikit.

It's all about PLANNING.. and yes.. there's always 50/50 risk of DNS due to unforeseen circumstances. Sama ada kau sanggup nak burn the money atau tidak.. kira sedekah je lah πŸ™ˆπŸ™‰πŸ™Š
.
1) Register for early bird fee memang lah berbaloi.
2017 - Earlybird fee of IDR350K = RM110 je for HM ok.
2016 - IDR500K = RM150 sbb late register.. my bad!
2015 - USD25 race fee + USD5 for donation to the community of Bromo.. and that's abt RM120

Diff organizer diff rate / package etc.. tapi early bird fee mmg murah.. kalau cancel trip pon tak rasa ralat sangat.

2) Get promo flight tix.. as low as RM60 via AA one way.. depends on your luck lah kan.

3) Go in group and share the car rental or use the shuttle from airport provided by the organizer (abt IDR150k = RM50 one way)

FYI, our trip is always a fast one.. 3D2N.. Friday night travel - Saturday collect racekit - Sunday morning run and same day balik KL.. Run And Go gitu. 
So, lepas ni.. tak payah la nak msg I kata itu ini.. kalau rasa nak komen negatif perli2, pergi jauh2.. tapi kalau rasa nak follow next year, sila pm tepi.

Oktengsbye. 
Notakaki :  TQ baca cerpen merintih.

#IRanTheAdventure #BromoMarathon #runnerslife #trailrunning

Tajuk : Bukan Meroyan tapi Nak Kongsi Cerita. Buat teman2 yg msg kata 'Wah! Ko sekarang tak pandang event2 running kat Msia dah, dah over the sea je' Haaaa.. ni nak cerita sikit. my oversea running event has been for Bromo Marathon only.. since 2014.. now baru nak survey2 venue lain for 2018. 2014 - 1st time participated in 10K πŸ… and I fell in love with Bromo 😍 2015 - Registered for 10K but DNS - had to work.. hangus RM600 flight + race fee 😭 2016 - Registered for HM but DNS - had to work.. hangus RM700 flight + race fee 😭 2017 - Ran HM πŸ…πŸƒπŸ»β€β™€οΈπŸ’¨.. I'm a happy bunny! Then, ada pulak yang kata "Banyak duit boleh la nak run Bromo" πŸ˜’.. Haaa part ni I nak berleter marah sikit.. Korang tau tak the race fee is actually amat lah murah dari event2 kat Malaysia ni? Just pay a little extra for the experience, the view and meeting new friends from all over the world. I've spent less than RM1K for ALL which includes return flight, accom, transport and food.. and shopping sikit. It's all about PLANNING.. and yes.. there's always 50/50 risk of DNS due to unforeseen circumstances. Sama ada kau sanggup nak burn the money atau tidak.. kira sedekah je lah πŸ™ˆπŸ™‰πŸ™Š . 1) Register for early bird fee memang lah berbaloi. 2017 - Earlybird fee of IDR350K = RM110 je for HM ok. 2016 - IDR500K = RM150 sbb late register.. my bad! 2015 - USD25 race fee + USD5 for donation to the community of Bromo.. and that's abt RM120 Diff organizer diff rate / package etc.. tapi early bird fee mmg murah.. kalau cancel trip pon tak rasa ralat sangat. 2) Get promo flight tix.. as low as RM60 via AA one way.. depends on your luck lah kan. 3) Go in group and share the car rental or use the shuttle from airport provided by the organizer (abt IDR150k = RM50 one way) FYI, our trip is always a fast one.. 3D2N.. Friday night travel - Saturday collect racekit - Sunday morning run and same day balik KL.. Run And Go gitu. So, lepas ni.. tak payah la nak msg I kata itu ini.. kalau rasa nak komen negatif perli2, pergi jauh2.. tapi kalau rasa nak follow next year, sila pm tepi. Oktengsbye. Notakaki : TQ baca cerpen merintih. #IRanTheAdventure  #BromoMarathon  #runnerslife  #trailrunning 

37 Comments:

  1. naim9879

    @rafiq_1880 aku check kat https://onetokyo.org/english/entry/agreement

  2. naim9879

    @rafiq_1880 ko nak gi 2019 ke?

  3. rafiq_1880

    @naim9879 haaaa dah close ke...osaka ke klu ade

  4. pu3_liz

    Supergirl ni! Kudos babeπŸ‘πŸ‘πŸ’ͺ super proud of you! Yang penting, you had an aim and you set your mind to achieve it - despite having to miss it twice in past years. Orang lain, mesti dah give up but you persisted and proved yourself crazy strong. Woo hoot!! #naimmentorrunner 

  5. naim9879

    @rafiq_1880 Aper dah.. tak buat research ke? 😠

  6. rafiq_1880

    @naim9879 haha..kdg2 bila terpikir bru nak cari

  7. naim9879

    @rafiq_1880 Haiyaaaa.. tiada misi n visi ni 😠.. tolong baca race information dulu please.. Osaka Marathon 2017 race fee + compulsory donation JPY15450++ = RM580+ ...

  8. dzztts

    chill ....yg penting all my runningbuddies llike yew support me

  9. naim9879

    @rafiq_1880 Tak pasal aku plak yg buat reseach.. cis! nah... sila cari sendiri.. https://marathons.ahotu.com/calendar/marathon/japan... calendae 2017/2018 marathons in Japan... bye.. πŸƒπŸ»β€β™€οΈπŸ’¨

  10. naim9879

    @irwann83 Hahaha.. karangan STPM lerπŸ˜‹

  11. irwann83

    @naim9879 tingkatan 6 atas tingkatan 6 bawah..senior sgt

  12. naim9879

    @dzztts aku sayang sama kamu πŸ˜—

  13. naim9879

    @irwann83 warga emas 😎

  14. naim9879

    @pu3_liz This year mmg nekad nak bagi jadi after 2 yrs DNS.. itu yg masa dpt offer kerja kat KL i dah ckp siang2 kat HR officer.. i ada marathon / trips on so-so date and I wanna go.. luckily derang very accomodating.. #blessed .. crazy tu ya.. strong tu tak sgt sbb lari masih #kurakurapace  🀣

  15. naim9879

    @pu3_liz πŸ˜—

  16. sarasarot80

    Abaikn apa yg org ckp..as long as run with the peace.. :D

  17. redrockin_

    @naim9879 seme bende aku nk buatkan πŸ˜†πŸ˜† aritu aku ajak bromo @rafiq_1880 yg xnk plak. 😏😏

  18. naim9879

    @redrockin_ Hahaha.. alang2 Boston Marathon lah terus πŸ˜†... sila la plan untuk 2019 ya.. for events in 2018 mostly dah close for Japan..

  19. adha_kai

    Nak ikut

  20. naim9879

    @kai_adha Jom next year

39 Likes: